Volby do Evropského parlamentu aneb Na co si dát za plentou pozor II

24. a 25. května nás čekají šesté nejoblíbenější volby v České republice. V roce 2014 dosáhla volební účast v těchto volbách 18,2 %, což z nich učinilo událost bezmála třikrát populárnější než promítání tehdy nejnavštěvovanějšího filmu Tři bratři, nicméně se stále jedná o jednu z nejmenších účastí u voleb vůbec.

V Evropském parlamentu nás zastupuje 21 europoslanců a europoslankyň, což se může v budoucnu změnit kvůli brexitu, ale prozatím počítejme s jednadvaceti. Stejně jako v minulých volbách kandiduje letos 39 subjektů, některé mají více kandidátů než 21, některé méně, některé dokonce jen jednoho.

Volební lístky už do většiny schránek v České Lípě úspěšně doputovaly, proto věřím, že už jste si je řádně prostudovali. Jestli ne, tak to co nejrychleji napravte a pak se nezapomeňte vrátit a dočíst si zbytek článku.

Už jste tu? Super! Pokud se vám podařilo neztratit se v záplavě čísel, jmen a siderických kyvadélek, a úspěšně jste se dopracovali na konec, čeká vás důležité rozhodnutí: Koho vlastně mám z té hromady kandidátů volit?

S tím vám může trochu pomoci projekt kohovolit.cz a jejich Volební kalkulačka. Vznikala z programů většiny kandidujících stran a hnutí a měla by vám dát alespoň hrubou představu o tom, s kým se shodujete a na čem, protože studovat programy skoro čtyřiceti stran je horší, než se učit na zkoušku z Římského práva – věřte mi, vím, o čem mluvím.

Systém volby je jednoduchý a téměř stejný jako volby do Poslanecké sněmovny. Stejně jako tam si vybíráte jen jednu kandidátní listinu. Až tedy půjdete volit, vezměte si v zájmu ostatních voličů s sebou jen lístek té strany či hnutí, kterou plánujete volit. Věřte mi, za plentou se v tom telefonním seznamu přehrabovat fakt nechcete. Sice vás odtamtud nikdo vyhodit nemůže, ale přes tu frontu se pak možná nedostanete k urně. Na lístku můžete označit dva preferenční hlasy, tedy zakroužkovat dva kandidáty, kteří vám přijdou nejsympatičtější a ti pak mají šanci přeskočit ty nad nimi. Ale pozor! Pokud zakroužkujete více než dva, bere se to, jako byste žádný preferenční hlas nedali.

Kdybyste se náhodou nenacházeli v Lípě či okolí, a chtěli byste volit kupříkladu v Aši, stačí si na matrice vyřídit voličský průkaz. S sebou si vezměte občanku nebo cestovní pas a zbytek už vyřídí za vás. Voličský průkaz však nenahrazuje doklad totožnosti, takže do volební místnosti jak s průkazem, tak s občankou!

To, co se od komunálek nezměnilo, si s dovolením vypůjčím ze svého staršího článku. Někdo tomu říká lenost, já tomu říkám dobře napsaný první díl.

Ve volební místnosti, ani v její bezprostřední blízkosti se nesmí propagovat žádný kandidující subjekt. Nesmíte mít placku, tričko, mikinu, nápis na čele ani nesmíte hlasitě vykřikovat volební hesla. Volební komise vás za to může vyzvat k odstranění propagace, tedy sundání odznáčku či trička, nebo má právo vás vykázat z místnosti, a v krajním případě na vás může zavolat i policii. Kdybyste pak náhodou hrubě narušovali pořádek a mařili průběh voleb, hrozí vám půl roku až tři roky ve vězení, což za tu srandu moc nestojí, když pak většinu funkčního období nového Evropského parlamentu prosedíte za katrem.

Při vstupu do volební místnosti, v České Lípě jich máme stejně jako vždycky 44, se prokážete volebnímu komisaři, který bude sedět u vašeho písmenka, občanským průkazem a on vám na oplátku předá úřední obálku, do které za plentou vložíte hlasovací lístek. Pokud použijete modrou obálku, v níž vám lístky přišly, váš hlas bude neplatný. Volební komise vám ráda pomůže se vším, co by vás mohlo při odevzdávání hlasu pálit. Nebojte se zeptat.

A nyní, čas pro další z vašich nejpalčivějších otázek:

Bude za plentou propiska?
Pokud ji někdo neukradl, tak ano.

Když si tam někdo bude listovat, můžu ten lístek prostě hodit do urny, když jsem se řídil tvým návodem?
Ne, hlasování musí být tajné čili se za tou plentou musí ohřát každý. Pokud to každopádně někomu ze spoluobčanů bude dlouho trvat, doporučuji hlasitě odkašlávat, klepat na hodinky a polohlasem lamentovat nad ztraceným časem. Určitě tím člověku za plentou moc pomůžete.

Může za mě hodit do urny lístek moje dcera Anička (protože byla hodná)?
Ne, ze zákona musíte úřední obálku hodit do urny sami. Takže si Anička bude muset počkat, až jí bude osmnáct. Pokud by však někdo ze zdravotních důvodů lístek do urny hodit nemohl, může jej tam se svolením komise hodit jiný volič.

Můžu si natočit bumerang, jak házím lístek do urny?
Jasný! Ale nezapomeň ho dát do obálky.

Může se mnou přítelkyně za plentu?
Ne, kvůli zachování tajnosti hlasování musí být za plentou vždy jen jeden člověk. Ale pes by asi prošel. Kdo se vyfotí se psem za plentou, má u mě čokoládu. První tři teda, nekradu.

Dáš sem teda ten odkaz na tu volební kalkulačku?
Jasně, tady je: https://volebnikalkulacka.cz/

A představujeme nový segment: Víte, že?
 

Víte, že díky EU se vaše dítě neotrávilo plastovou hračkou z Číny?

Víte, že nebýt EU, váš řidičský průkaz by přestal na hranicích platit?

Víte, že všechna Éčka, která si tak poctivě hlídáme, se musí na potravinách uvádět díky EU?

Víte, že díky EU si z Paříže zavoláte do Budapešti za stejnou cenu jako z Lípy do Boru?

Víte, že díky Evropské kartě pojištěnce vás zdarma ošetří v každé zemi EU?

Víte, že když letíte do zahraničí a zruší vám let, můžete díky EU dostat až 600 euro odškodné?

Víte, že díky EU vycestovalo za studiem do zahraničí v rámci projektu Erasmus už více než 65 000 studentů?

Víte, že díky otevřeným hranicím jsou naši podnikatelé v EU konkurenceschopnější, než mimo ni?

A to je všechno, uvidíme se u voleb!

Vojtěch Svoboda
— student Právnické fakulty Univerzity Karlovy