Zvelebování města

Zvelebování města

V období letních dovolených se často vracíváme do České Lípy z letovisek u moře, z krásné přírody nebo z historických měst a památek. Je to období, kdy se máme možnost na chvíli podívat na naše město trochu z odstupu a možná i trochu srovnávat s právě navštívenými místy. Letošní rok mé návraty domů ale více než kdy předtím charakterizovalo určité zklamání. Není to jen ten pocit, že se člověk vrací z hezké dovolené a brzy ho čeká zase práce a běžná rutina.

Smutek a zklamání způsoboval v nemalé míře i stav a vzhled našeho města. Vím, že letní měsíce jsou vhodným obdobím pro stavební práce, ale nemůžu se zbavit dojmu, že je Česká Lípa rozkopaná úplně všude. Je před volbami a současné vedení města se snaží využít poslední dny k tomu, aby dohnalo alespoň na poslední chvíli, co se za 4 roky nepodařilo zrealizovat. V předchozích letech jsme slýchávali, že město hospodaří odpovědně a s velkým přebytkem (https://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/v-investicnim-fondu-cekaji-na-budouci-vedeni-mesta-stovky-milionu-korun-20180710.html). To je jistě velmi chvályhodné a zodpovědné. Nicméně v důsledku se mnoho malých i větších investic přesunulo právě na poslední chvíli. Nešťastnou shodou náhod nebo špatnou koordinací prací ve městě probíhá i velké množství oprav a rekonstrukcí různého vedení. A tak má skoro každá českolipská ulice tento rok svůj výkop a se stavebními stroji se ze svých oken seznámil už každý z nás.

Věřím, že na konci prací to budou změny k lepšímu. Bohužel ale ani po odjezdu posledních strojů opravovaná místa nevypadají o moc lépe. Jako příklad z místa, kde bydlím, bych rád uvedl Bardějovskou ulici na Špičáku. Probíhá zde již přes půl roku jedna z fází revitalizace sídliště Špičák. Zatím došlo ke zrušení hřišť a zeleně v této ulici. Přibyla nová krásná parkovací místa (snad ve vyšším počtu než před revitalizací). Abych ale nebyl jen přehnaně kritický, musím ocenit nové osvětlení. To je již dnes změna k lepšímu. Nicméně mi na hotových úsecích velmi chybí to, co bylo odebráno  zeleň. Po více než půl roce života na staveništi a v letních vedrech tu prostě chybí. A není to jen případ Bardějovské, ale třeba i Sokolské ulice. Doufám, že tu jednou budou vysazeny stromy, které zmírní dopady letních teplot. Je dokonce možné, že se o výsadbě i intenzivně jedná a v horizontu let tu nakonec stromy budou. Ale už teď by tu mohla být alespoň tráva, obyčejné luční kvítí nebo rozkvetlý záhon.

Bohužel je to zatím asi podobné, jako s těmi investicemi. Pro velké projekty, jejichž prosazení je náročné, se odsouvají jednoduché věci, které by bylo možné udělat hned. Snad se brzy tato situace zlepší a Česká Lípa bude opět místo, kam se budeme rádi vracet i z dovolených.

— Bc. Jan Ševčík, DiS.
učitel a zástupce ředitele ZUŠ, kandidát Živé Lípy